Hitler versus Picasso

2 oktober kl. 13:00

Evenemang Navigation

Folkets Hus och Parker erbjuder en ny säsong av konst på bio. En av konstdokumentärerna är den fascinerande filmen Hitler versus Picasso.

Nazismen var på olika sätt besatt av konst. Vid den omtalade ”Entartete Kunst”-utställningen 1937 visade nazisterna upp ”degenererade” verk av moderna mästare som Chagall och Klee.

Den judiske konsthandlaren Paul Rosenberg samlade i Paris modern konst som delvis stals av nazisterna. 2010 återfanns några av verken sensationellt i en samling med stulen konst ihopsamlad av Cornelius Gurlitt – även kallad ”Hitlers köpman”.

Denna film är en resa genom fem olika utställningar som visar ett stort antal mästerverk av Botticelli, Klee, Matisse, Monet, Chagall, Renoir, Gauguin, för att bara nämna några.
SPELTID
1 tim 30 min