Mustang

2 oktober, 2016 kl. 18:00 - 19:40

Fri entré sponsrad av Marks Filmstudio!

I en liten turkisk by vid Svarta Havets kust bor fem föräldralösa tonårssystrar tillsammans med sin farmor och farbror. Skolan har precis slutat och tjejerna är glada och förväntansfulla inför det stundande sommarlovet. På vägen hem efter skolavslutningen kan de inte låta bli att slänga sig i havet, där de skrattar och skojar med några killar från byn. Men vad de ser som en oskyldig lek, tolkar andra som osedlighet. Ryktet sprids snabbt i den lilla byn, och när de kommer hem möts de av en bister farmor, som är orolig för att deras värde på äktenskapsmarknaden ska ha tagit skada. Historien växer till oanade proportioner och snart börjar systrarnas frihet kringskäras allt mer. Deras hem blir som ett fängelse, men upproret bubblar under ytan hos systerskaran som är allt annat än timid. På ett oerhört vackert sätt tar Mustang upp det alltid högaktuella ämnet om unga kvinnors rätt att bestämma över sina liv, kroppar och sin sexualitet. Mustang är Frankrikes officiella Oscarbidrag och har hyllats världen över.

Gunes Nezhe Sensoy, Doga Zeynep Doguslu, Tugba Sunguroglu, Elit Iscan, Ilayda Akdogan, Nihal Koldas, Ayberk Pekcan

• Regi – Deniz Gamze Ergüven
  • Speltid – 97 min