Konst på Bio – Renoir-hyllad och hatad

23 november, 2016 kl. 19:00 - 20:45

Den 17 oktober premiärvisar Folkets Hus och Parker Renoir – hyllad och hatad, från serien Exhibition on Screen. Inspelad på Barnes Foundation i Philadelphia.

Pierre-Auguste Renoirs impressionistiska målningar av Paris tillhör världens mest älskade. Men Renoir tröttnade på stilen och ändrade inriktning.

Biopubliken får besöka Barnes Foundation i Philadelphia, där världens största Renoir-samlingen huseras. Bakom samlingen stod Dr Albert C Barnes, som beundrade Renoir framför alla andra konstnärer. Denna unika samling med 181 Renoir-verk består till stor del målningar från hans ”sena period”. Dokumentären ger en delvis ny syn på en av 1900-talets största konstnärer och undersöker varför Renoir har väckt starka känslor i över 100 år.

Renoirs ”sena period” inleddes i början av 1890-talet, sedan han förkastat impressioniströrelsen som hade bidragit Renoirs storhet. Här undersöks den sällan berättade historien om hans konstnärliga nystart, liksom hur den starkt påverkade två av 1900-talets stora konstnärer: Picasso och Matisse.

Ledande konstkritiker från New York Times och Washington Post, liksom internationellt kända forskare och flera konstnärer intervjuas.

Regi: Phil Grabsky
Inspelad: