MET OPERA: RIGOLETTO

29 januari, 2022 kl. 19:00

The Met startar det nya året med Bartlett Shers nyskapande uppsättning av Verdis mästerverk Rigoletto. 29 januari ser vi den live på bio i Sverige.

En ny version av Verdis dramatiska tragedi om hovnarren Rigoletto. Tony Award-pristagaren Bartlett Sher förflyttar handlingen till 1920-talet. Räkna med snygg art deco-scenografi och eleganta kostymer, skapade av två designers som tillsammans vunnit hela åtta Tony Awards.

Barytonen Quinn Kelsey gör rollen som Rigoletto för första gången på Met. I rollen som Gilda ser vi sopranen Rosa Feola. Dirigerar gör Daniele Rustioni.

Den första operan i Giuseppe Verdis ”trilogi” som också inkluderar Trubaduren och La traviataRigoletto kretsar kring tre huvudpersoner: en hovnarr, briljant men trasig till kropp och själ; den sybaritiske adelsmannen han tjänar och narrens naiva tonårsdotter som hamnar mittemellan dem. Det är berättelse om kärleken i alla dess former – föräldrakärlek, romantisk och köttslig kärlek – utspelad med en berusande vacker musik och ett nyanserat och psykologiskt inkännande libretto.

Med en handling som går från förförelse till kidnappning och i slutändan mord är operan i huvudsak berättelsen om en ödesdigert överbelastad ensamstående förälder som desperat vill skydda sin enda dotter.

SPELTID:

LIVESÄNDS 29 JANUARI KL. 19:00

METROPOLITAN, NEW YORK

DIRIGENT: Daniele Rustioni

PRODUKTION: Bartlett Sher

SCENOGRAFI: Michael Yeargan

KLÄDER: Catherine Zuber

LJUSDESIGN: Donald Holder

I ROLLERNA: Quinn Kelsey (Rigoletto), Rosa Feola (Gilda), Piotr Beczała (Hertigen av Mantua)

SVENSK TEXT!

Biljetter: www.bio.se/folkan samt i kassa som öppnar 45 minuter innan föreställningen.

29 januari, 2022